Elektrisko mērinstrumentu absolūtās un relatīvās kļūdas

Elektronikā bieži lieto elektrisko mērinstrumentu kļūdas, pierakstot mērījumu rezultātus, lai raksturotu mērījumu precizitāti.  Biežāk lietotās kļūdas: relatīvā un absolūtā. Katra no šīm kļūdām izsaka mēraparāta novirzi no patiesās vērtības, taču ir kāda atšķirība, proti, kādā veidā tā tiek uzdota.

Absolūtās kļūdas rezultāts tiek uzdots ar tādu pašu mērvienību, kāda ir mērāmā lieluma mērvienība, piemēram, multimetram skalas maksimālā vērtība ir 200 V ar precizitātes klasi 2,0 (šādi tiek uzdota precizitāte analogajām mēriekārtām uz to korpusa aplītī). 
Mēs iegūstam, ka ΔX = 2*200 V/100= 4 V
Lai nerastos liela kļūda, mazi lielumi ir jāmēra mazā diapazonā (range), bet lieli - lielā. Paņemsim vēl vienu piemēru, kur dots, ka Uskalas_max = 30 V, bet klase = 1,5, Uizmērītais=10 V.


Šis skaitlis (klase) 1,5 = 1,5 %.

Iegūst, ka ΔX = 30*1,5/100 = 4,5/100 = 0,45 V.

Līdzīgi tiek iegūti arī citi rezultāti, ja tiek izmantota šāda formula, kur ΔX=Xskalas_max*klase(%)/100(%), bet vēl vienkāršāk to var aprēķināt: ΔX = Xnomērītais - Xpatiesais (tikai tad, ja ir zināma patiesā vērtība).

Piemēram, dots, ka patiesais spriegums elektrobarošanas avota izejā ir 12 V. Kad tika veikti mērījumi, tika iegūts rezultāts, kur spriegums bija 11,83 V. No tā mēs iegūstam, ka ΔX = 11,83-12,00 = - 0,17 V.

Otrs kļūdas noteikšanas veids tiek uzdots procentos, bet pati kļūda tiek saukta par relatīvo kļūda, kuru aprēķina pēc formulas: Ɣ=ΔX/Xpatiesais*100% vai Ɣ=ΔX/Xvid.*100%.


Relatīvās kļūdas aprēķināšanai vidējo vērtību izmanto tad, kad nav zināma patiesā vērtība.

Citos informācijas avotos ir atrodamas formulas, kurās patiesās vērtības vietā tiek izmantots izmērītais lielums, kurš tika iegūts, veicot vairākus atkārtotus mērījumus, kur visos gadījumos tika iegūta viena vērtība.

Iegūtos rezultātus ātri un vienkārši var pierakstīt kā:


U=10 V  ± 0,45 V (absolūtā kļūda)
vai
U=10 V ± 4,5% (relatīvā kļūda)


Ja mērījuma relatīvā kļūda ir robežās no 0 līdz 3%, tad mērījumu var uzskatīt par salīdzinoši precīzu.