Trokšņu detektors un tā darbība

Zemāk redzamajā elektriskajā principiālajā shēmā (skatīt 1.1.att.) ir attēlots skaņas līmeņa indikators, kuru ikdienā ir iespējams izmantot kā trokšņu detektoru.

1.1.att. Trokšņu detektora elektriskā principiālā shēma


Shēmas darbības princips ir balstīts uz elektreta mikrofona, kurš uztver runātāja vai apkārtējās vides skaņas līmeni, kurš tālāk tiek pastiprināts, izmantojot invertējošo operacionālā pastiprinātāja slēgumu, kura minimālais pastiprinājums ir 120 reizes (Au = ((R2+RV1)/R7) = ((120+0)/1) = 120), bet maksimālais pastiprinājums ir 220 reizes (Au = ((R2+RV1)/R7) = ((120+100)/1) = 220). Shēmai ir iespējams ieregulēt pastiprinājumu, izmantojot pieregulējamo rezistoru RV1. 

Shēmā paredzētie kondensatori C1, C3 atdala līdzsprieguma komponenti no maiņsprieguma. 

Taisngriežu diode D1 kopā ar C2 kondensatoru veido pīķu detektoru, kur to, cik ilgi izejā saglabāsies iepriekšējā sprieguma pīķa vērtība, nosaka kondensators C2 kopā ar rezistoru R8. 

D5 taisngriežu diode paredzēta kondensatora izlādei pēc negatīvā pusperioda.

Shēmā paredzētais R3 rezistors tiek izmantots kā mikrofona piesaistīšanas pie elektrobarošanas pretestība (skatīt ražotāju uzdotās datu lapas). 

Trokšņa jeb skaņas līmenis tiek noteikts, izmantojot shēmā esošos komparatoru slēgumus, kur zaļās gaismas diodes spīdēšana liecina par zemu skaņas līmeni, dzeltenās gaismas diodes spīdēšana liecina par normālu skaņas līmeni (vidēju), bet sarkanās gaismas diodes spīdēšana liecina, ka ir sasniegts paaugstināts skaņas līmenis. Skaņas līmeņu vērtības tiek iestatītas, izmantojot sprieguma dalītāju, kas sastāv no rezistoriem R1, R4, R13 un R14. Shēmā paredzētie rezistori R5, R9 un R10 ierobežo strāvu caur gaismas diodēm (D2, D3 un D4).

Lai kā viduspunktu iestatītu vidējo sprieguma vērtību (2,5 V), tiek izmantoti R6 un R11 rezistori, kur trokšņu filtrēšanai tiek izmantots C4 elektrolītiskais kondensators.

Shēmas elektrobarošanai paredzēts izmantot + 5 V.


1.2.att. Trokšņu detektora tests, izmantojot prototipēšanas plati



1.3.att. Trokšņu detektora iespiedplate


UZ SĀKUMU