Infrasarkanā signāla slodzes slēdzis ar fiksētu stāvokli

Šoreiz autors izveidojis elektrisko principiālo shēmu, kura paredzēta slodzes atslēgšanai vai pieslēgšanai pie 12 V elektrobarošanas. Piemēram, šo shēmu var izmantot, lai ar vienkāršas infrasarkanās pults palīdzību varētu ieslēgt motora vadības shēmu, lai attālināti varētu ieslēgt apgaismojumu, protams, to var izmantot citiem nolūkiem.

Shēma ir veidota tā, lai to varētu papildināt ar citām funkcijām, bet tās elektrobarošanai paredzēts izmantot 12 V līdzspriegumu.



1.1.att. Infrasarkanā slēdža ar fiksētu stāvokli elektriskā principiālā shēma


Shēmas darbības princips ir balstīts uz D tipa trigera, kurš nodrošina fiksētu stāvokli, un NE555 sērijas taimera, kurš tiek izmantots takts impulsu ģenerēšanai.

Izmantojot infrasarkano pulti, lietotājs var padot vadības signālu, kuru tālāk uztver D2 fotodiode, kura tiek izmantota NE555 sērijas taimera vadībai, lai nodrošinātu takts impulsa ģenerēšanu, kad fotodiode atveras.

Shēmu ir iespējams vienkāršot, ja neizmanto NE555 sērijas taimeri, kurš paredzēts, lai shēmu varētu izmantot arī citiem nolūkiem, papildinot to, kur noteiktu laiku nepieciešams nodrošināt augstu signāla līmeni izejā.

Ģenerētā impulsa ilgumu nosaka C1 kondensators kopā ar R1 rezistoru.

Savukārt R4 rezistors tiek izmantots, pirmkārt, augsta signāla līmeņa piesaistei pie NE555 sērijas taimera 2. pieslēgvietas, otrkārt, fotodiodes jutīguma iestatīšanai.

Lai D tipa trigerim nodrošinātu stabilu takts signālu, tiek izmantots R5 rezistors, kurš nodrošina zema signāla līmeņa piesaisti pie takts signāla ieejas.

Līdzīgi tiek izmantots R3 rezistors, kurš nodrošina zema signāla līmeņa piesaisti pie datu ieejas.

Lai shēmu varētu izmantot arī slodzēm, kurām nepieciešama lielāka jauda, tiek izmantots RL1 relejs, kura vadībai tiek izmantots Q1 bipolārais tranzistors.

R2 rezistors tiek izmantots bipolārā tranzistora bāzes strāvas ierobežošanai.

Tā kā releja spolē inducējas EDS, kad caur tranzistoru plūst strāva, kad tas tiek atvērts, tad nepieciešams nodrošināt bipolārā tranzistora aizsardzību, izmantojot pretēji slēgtu D1 taisngriežu diodi, ar kuras palīdzību tiek noslēgta ķēde, kad izmainās strāvas plūšanas virziens caur spoli, kad tiek aizvērts bipolārais tranzistors.

Lai lietotājs redzētu, kad slodze ir pieslēgta pie 12 V elektrobarošanas, tiek izmantota D3 gaismas diode, kura paredzēta pieslēgtās slodzes indikācijai, kur D3 gaismas diodes aizsardzībai tiek izmantots R6 rezistors, kurš ierobežo strāvu caur gaismas diodi.

Lai mazinātu elektrobarošanas pulsācijas, tiek izmantots C3 elektrolītiskais kondensators, bet C2 keramiskais kondensators paredzēts parazītiskās induktivitātes novēršanai.


UZ SĀKUMU