Balss komandu izmantošana elektronikas ierīču vadībai

Lietotājam ir ērti, ja ir iespēja ieslēgt un izslēgt apgaismojumu, neizkāpjot no gultas, piemēram, izmantojot balss komandas. Balss komandu vadība noder dažādos elektronikas projektos, piemēram, robotikā, lai robots izpildītu noteiktas darbības, kuras tiek šifrētas komandu veidā. Balstoties uz to, autors šoreiz ir izveidojis divu sistēmu prototipus, kuru vadībai tiek izmantotas balss komandas.

Pirmais ir apgaismojuma sistēmas vadībai paredzēts prototips (demonstrācija), izmantojot balss komandas. Lai nodrošinātu apgaismojuma sistēmas saziņu ar lietotāja viedtālruni, tiek izmantots HC-05 sērijas Bluetooth modulis. Lai varētu atšifrēt saņemtās komandas, lai nodrošinātu pareizu apgaismojuma sistēmas vadību, tiek izmantots mikrokontrolleris. Mikrokontrolleris saziņai ar Bluetooth moduli izmanto UART saskarni. Apgaismojuma sistēmas vadībai tiek izmantota autora izveidota lietotne, ar kuras palīdzību tiek apstrādātas balss komandas, kuras tālāk tiek izmantotas apgaismojuma sistēmas vadībai. Apgaismojuma sistēmas elektrobarošanai tiek izmantots 12 V līdzspriegums, taču papildus nepieciešama shēmas daļa, kura nodrošina 5 V stabilizāciju. 5 V elektrobarošana nepieciešama Bluetooth modulim un mikrokontrollerim.

1.1.att. Apgaismojuma sistēmas testēšana



1.2.att. Vienkāršas apgaismojuma sistēmas blokshēma


Savukārt otrais prototips ir paredzēts servo motora vadībai, jo servo motori bieži tiek izmantoti robotikā, protams, arī citiem pielietojumiem. Video (demonstrācija) ir redzama servo motora vadības sistēma, izmantojot balss komandas. Lai nodrošinātu sistēmas saziņu ar lietotāja viedtālruni, tiek izmantots HC-05 sērijas Bluetooth modulis. Lai varētu atšifrēt saņemtās komandas, lai nodrošinātu pareizu servo motora vadību, tiek izmantots mikrokontrolleris. Sistēmas vadībai tiek izmantota autora izveidota lietotne, ar kuras palīdzību tiek apstrādātas balss komandas, kuras tālāk tiek izmantotas servo motora vadībai. Visas sistēmas elektrobarošanai tiek izmantots 5 V līdzspriegums.



1.3.att. Vienkāršas servo motora vadības sistēmas blokshēma

Tā kā šie ir tikai divi izmantošanas piemēri, tad ir skairds, ka šo principu ir iespējams izmantot arī  citiem elektronikas projektiem, piemēram, lai mājā ieslēgtu vai izslēgtu signalizāciju, kuras vadībai ir iespējams izmantot viedtālruni un balss komandas.