Holla efekta sensori un to izmantošana

Bieži ir dzirdēti Holla efekta sensori, taču ne visiem ir skaidrs, kāds ir to darbības princips. Lai radītu nelielu priekšstatu, šoreiz autors izveidojis video, kuros demonstrē Holla efekta sensoru izmantošanu. 

Vispārīgi Holla efekts apraksta sprieguma parādību (potenciālu starpību) vadītājā vai pusvadītājā, kad caur to plūst strāva, kad šis vadītājs vai pusvadītājs atrodas perpendikulārā (attiecībā pret strāvas virzienu) magnētiskajā laukā. 

1.1.att. Holla efekta princips


Kad runa ir par Holla efekta sensoriem, tad tiek izmantota magnētiskā lauka ietekme, kas tiek pārveidota par sprieguma izmaiņām, kuras tālāk ir iespējams izmērīt un izmantot.

Mainoties magnētiskajam laukam, mainās spriegums. Tā kā sprieguma izmaiņas parasti ir nelielas (mikrovoltos), tad nepieciešams nodrošināt sprieguma pastiprināšanu, kas parasti tiek realizēta integrālajās sensoru shēmās.

Holla efekta sensorus izmanto dažādās elektronikas ierīcēs, piemēram, viedtālruņos, durvju drošības sistēmās, elektrobarošanas avotos, apgriezienu mērīšanas ierīcēs, magnētiskā lauka detektoros u.c.