Elektrisko mērierīču iedalījums


Visas elektriskās mērierīces iedalās digitālajās un analogajās mērierīcēs.


Sīkāk analogās un digitālās mērierīces iedalās pēc to pielietojuma.


Pielietojums ir atkarīgs no tā, ko vēlaties izmērīt.







Piemēram, strāvas mērīšanai izmantosiet ampērmetru, sprieguma mērīšanai - voltmetru, pretestības mērīšanai - ommetru, bet jaudu mērīsiet ar vatmetru.



Mērierīces arī iedala pēc to uzbūves sistēmas, kur tās sīkāk iedalās magnētelektriskajās, elektromagnētiskajās, elektrodinamiskajās un ferodinamiskajās.


Lai ierīces varētu atbilstoši izmantot, jāizskaidro konstruktīvās un ekspluatācijas īpašības.
Proti, pirmais, ko norāda uz ierīces skalas, ir mērāmais lielums, tad seko uzbūves sistēma, kas tika minēta jau iepriekš, precizitāte un tās klase, skalas normālais darba stāvoklis (horizontāli vai vertikāli novietojama ierīce, kad tiek veikti mērījumi), izolācijas spriegums.


Ja domājat, ka visas ierīces uzrāda vērtības vienādi, tad kļūdāties, jo elektromagnētiskās un elektrodinamiskās sistēmas mērierīces uzrāda efektīvo vērtību, kas ir 0,707*amplitūdas vērtība jeb 0,707*pīķa vērtība. Šo vērtību arī var izteikt kā amplitūdas vērtību, kura tiek dalīta ar kvadrātsakni no divi.












Lai mērītu līdzspriegumu un līdzstrāvu, ieteicams izmantot magnētelektriskās sistēmas mērierīces. Lai mērītu maiņstrāvu un maiņspriegumu, jāizmanto elektromagnētiskās sistēmas mērierīces.
UZ SĀKUMU