Digitālo potenciometru izmantošana elektriskajās principiālajās shēmās

Šoreiz autors aplūko digitālo potenciometru izmantošanas iespējas elektriskajās principiālajās shēmās. Proti, izmantojot digitālos potenciometrus, lietotājs samērā ērtā veidā var veikt, piemēram, elektrobarošanas sprieguma regulāciju, lai, izmantojot bluetooth un mikrokontrolieri, attālināti varētu izmainīt kādas iekārtas elektrobarošanas spriegumu, piemēram, siltumnīcas apgaismojumam u.c. 

Viens no vienkāršākajiem digitālajiem potenciometriem ir AD5220 [1] sērijas digitālais potenciometrs, kuram ir iespējams izvēlēties virzienu (palielināt vai samazināt pretestību), kur tad, kad tiek padots takts signāls uz CLK ieeju, tiek attiecīgi palielināta vai samazināta potenciometra pretestība, piemēram, zemāk redzams 100 kΩ.

1.1.att. Digitālais potenciometrs pretestības palielināšanas režīmā

1.2.att. Digitālais potenciometrs pretestības samazināšanas režīmā

1.1. un 1.2. attēlos ir redzams, ka, izmantojot digitālo potenciometru, tiek regulēts spriegums robežās no 0 V līdz 5 V.

Konkrēto digitālo potenciometru ir iespējams izmantot arī dažādos operacionālo pastiprinātāju slēgumos, lai regulētu, piemēram, izejas signāla pastiprinājumu. Protams, to ir iespējams izmantot arī citās elektriskajās principiālajās shēmās, kurās nepieciešama regulējama pretestība.


5 V elektrobarošanai tiek izmantots LM7805 sērijas lineārais sprieguma stabilizators, kuram ieejā tiek padots 9 V baterijas spriegums.

Elektrobarošanas traucējumu mazināšanai tiek izmantots 100 nF keramiskais kondensators.

Elektriskajā principiālajā shēmā redzamie R1, R2 un R3 rezistori tiek izmantoti augsta signāla līmeņa piesaistei.

Izmantojot spiedpogu tiek padots takts signāls uz CLK ieeju, bet ar SW1 slēdža palīdzību tiek izvēlēts pretestības regulēšanas režīms (samazināt ('0') vai palielināt ('1')). 

Digitālā potenciometra pretestību var nolasīt, pieslēdzoties pie A, W un B izejām (skatīt zemāk). 

1.3.att. AD5220 iekšējā blokshēma [1]


Ja aplūko digitālā potenciometra blokshēmu, tad var redzēt, ka digitālā potenciometra pretestība mainās atkarībā no skaitītāja vērtības, kura tālāk tiek pārveidota, izmantojot CAP (ciparu-analogais pārveidotāju).




UZ SĀKUMU