Lietu internets un tā izmantošanas iespējas

Lietu internets (Internet of Things) ir gudro māju, auto un dažādu elektronikas ierīču izmantošana tīklā, lai ierīces varētu savstarpēji sazināties, lai nodrošinātu iespēju attālināti pieslēgties, lai iegūtu informāciju par sensoriem un to datiem, lai lietotāji varētu attālināti vadīt dažādas ierīces, piemēram, lai lietotājs, kurš atrodas savā lauku mājā, varētu ieslēgt vai izslēgt apgaismojumu un ventilāciju savā pilsētas dzīvoklī, lai varētu pieslēgties un aplūkot CO2 līmeni, kā arī citu sensoru datus.

Mūsdienās, runājot par gudrajām mājām, lietu internets ir neatņemama daļa, jo gudrās mājas ir aprīkotas ar dažādiem sensoriem un ierīcēm, kuru vadībai to var izmantot. Piemēram, pieslēdzoties pie servera, lietotājs var aplūkot temperatūras un mitruma mērījumus (skatīt zemāk).

Neskaitot gudrās mājas, lietu internets tiek izmantots arī citur, piemēram, medicīnā, agrokultūrā un enerģētikā.

1.1.att. Lietotāja saskarne temperatūras, mitruma attēlošanai un releja vadībai

Viens no veidiem, kā var izmantot lietu internetu, lai nodrošinātu ierīču vadību (skatīt zemāk redzamo video), ir pieslēgšanās noteiktai IP (interneta protokola) adresei.


Cits populārs risinājums ir mākoņpakalpojumu izmantošana (skatīt zemāk redzamo video), kas lietotājam nodrošina piekļuvi no jebkuras vietas pasaulē, taču nepieciešams savienojums ar mākoni, izmantojot datoru vai viedtālruni.



Runājot par lietu internetu, būtiska ir drošība, kas nozīmē, ka, veidojot dažādus lietu interneta projektus, jāizvērtē dažādi riski, jāizmanto drošas paroles, protams, jāpievērš uzmanība tam, kas un kā var pieslēgties.